Posts

Showing posts from September, 2017

Baby Walker - Perlu Atau Tak?

Image
Assalamualaikum.
Aku nak share pasal ni.  Aku memang tak belikan anak walker. Nyaris-nyaris patah semangat nak beli sebab masa anak fasa merangkak, sangat-sangat stress bila dia ikut mana je kita pegi. Huwaaaa.
Masa tu banyak kali jugak merayu kat suami sampai tahap pegi survey kat kedai. Hahahaa! Pastu tengok harga walker mahal sampai beratus ringgit terus insaf kejap. Hihii. 
Sebenarnya dari awal memang dah kaji pros and cons kegunaan walker ni. Banyaknya cons lah sebab kebaikan dia SATU je iaitu TAK PAYAH SUSAH DUKUNG ANAK. Kannnnn. Anak nak main, buh dalam walker. Anak nak makan, suap dalam walker. Kita nak mandi, buh anak dalam walker. Kita nak masak, buh anak dalam walker. Kita nak sapu sampah, buh anak dalam walker. 
Ok, bila kita nak start buh anak dalam walker? Bila anak dah pandai duduk kan? Bila anak pandai duduk? 5 bulan? 6 bulan? 9 bulan? Beza-beza tiap anak. 
Allah dah jadikan cantik perkembangan anak-anak dari baring, meniarap, mengesot, duduk, merangkak, berdiri, bert…

Hernia - Angin Pasang Pada Baby

Image
Assalamualaikum.
Holaaaaa!  Aku ni baru naik kerja lepas dua minggu cuti tanpa gaji u ollsss. Menguruskan anak acibum ni keluar masuk hospital sebab hernia. Cuti rehat dah habis. Kenapa habis? Ada la sebabnya ok. Tahun 2017 tahun ujian bagi aku. Huhuuu.
Biasanya kalau ada anak lelaki dari baby memang orang tua akan tekankan bab penjagaan bebird dia tu kan. Kena tuam. Kalu dak nanti bimbang jadi angin pasang. Sebut hernia orang tak tau sangat kan. Tapi meh sini aku nak betulkan sikit fakta pasal angin pasang ni memandangkan pengalaman aku menjaga anak yang kena hernia ni.
Masa anak aku lahir, memang nampak normal je bebird dia tu. Ritual menuam tu memang aku buat. Tapi aku noticed masa umur dia 2 bulan kantung telo (scrotum) belah kanan dia besar sebelah. Nampak ketara masa nangis atau masa pampers basah lepas kencing. Sebab anak aku memang aku bawa ke Klinik Kesihatan tanpa gagal, aku refer juga doktor kat sana. 
Nak puaskan hati aku bawa jumpa pediatrician and doktor tu picit-picit …