Posts

Jodoh - Usaha Yang Tertulis.

Image
Assalamualaikum.
Suka aku nak ulas pasal ini berdasarkan pengalaman aku sendiri. Sebenarnya sebelum ni aku bagi private consultation (ecehh) bagi yang meminta ja.  Sebab? Bila aku cerita yang aku kawin pada umur 33 tahun dan suami pulak 6 tahun lebih muda, orang akan mula..'oh, that is interesting! How did you all met?' 😁
And aku suka cerita dari mula. Sebab aku usaha cari jodoh aku sehingga Allah SWT menemukan. Bukan ke jodoh tu dah tertulis? Ya, betul.  Tapi Allah kan Maha Mendengar. 
Okay macamni cerita dia beserta tips.
1) Aku mula ditanya orang 'bila nak kawin' masa umur aku 25 tahun. Masa tu aku dah kerja, ada kereta. Happy. Tapiii...aku tak terfikir pun nak kawin. Masa kawan aku tu tanya, aku jawab - ada jodoh, ada lah tu nanti. Typical. Lepastu dia tanya lagi - awak ada pasang niat tak bila nak kawin?  Ok, aku jawab - ada, bila umur 30. Then, dia bagi tau aku - Oo ok lah macam tu kalau awak dah niat. So, tak payah fikirlah sekarang. Nanti umur 30 baru baru Al…

Tips Wean Off - Cerai Susu

Image
Assalamualaikum!
Gong Xi Fa Chai to all my Chinese friends! Rasanya masih ada lagi yang belum naik kerja sebab bercuti lagi kan.. Cuti 2 hari tu, aku balik rumah mentua aja dengan anak-anak. Suami is tengah busy kerja =_=
Malam Selasa tu MIL dah hint minta tinggalkan Ammar Raees..huhuuu. To be me, susah nak percaya orang dan susah sangat-sangat nak keluar dari comfort zone memang awalnya sangat berkira-kira. Tapi, sampai bila kan? Kena belajar letak kepercayaan kepada orang dan ajar anak untuk adapt any changes in his life. 
Rabu petang, only me and Hana saja yang balik Lendu...bukak pintu rumah jer, takde ribut apa terus nangissssss. Huwaaaaa! Rindu sangat kat anak bertuah sorang tu. Yang sekarang is very talkative. Bila malam, rasa lagi sunyi sebab dia masih tido sama sekatil dengan kitorang kat tengah-tengah. Nak tido jer banyak cerewet dia. Nak kena popok, selimut nak kena tutup badan semua, nak peluk dinosaur lah, nak kena rapat pintu lah. Haihh.
Masa Hana lahir, umur Ammar dah …

Meroyan, Stress, Depression - IS REAL.

Image
Assalamualaikum.
Lama jugak aku nak menulis ni. Tulis, berenti. Fikir lagi.
Tapi kali ni aku nak sambung bagi habis. Aku harap apa yang aku share ni bermanfaat bagi yang membaca. Jika tak kepada diri sendiri, kepada orang lain yang korang rasa dia stress, depression tapi they are IN DENIAL.
Aku tak segan nak bagitahu bahawa aku dah lalui tahap STRESS ni sampai aku rasa aku MEROYAN. Yes, lepas bersalin anak aku yang kedua. Macam mana tahap stress aku?
1) Aku marah baby bila dia tak berhenti menangis.  2) Aku marah anak aku yang umur 2 tahun. 3) Aku menangis, menjerit, meruntun bila anak menangis
Tiga benda ni jer dah nampak aku tak rasional.  Masa aku berpantang anak pertama - I never feel stress macam ni. I experienced happy moment in berpantang. This time aku macam lost. Serba tak kena. Bilik panas la. Anak asik merengek la. Anak asik bangun la. Anak sulung buat perangai la.
Padahal, masa bersalin Ammar dia lagi kuat berjaga. Siap aku ada masalah luka jahitan, kena makan antibiotik …

I'm back! - Bersalin Anak Kedua :)

Image
Assalamualaikum!
Ada yang rindu? Takde pun tak dulik nak tulis jugak. Hehehee. Actually menulis ni sort of theraphy jugak tau. Umpama kau luah perasaan takde sapa nak potong cakap kau. Heeeeee.
Almaklumlah dah 3 bulan cuti, kena asah juga skil mematuk keyboard ni. Asik main telefon jer kan. Okay, aku dah start kerja pada 10 Oktober hari tu. Banyak benda nak share dengan korang sebab perjalanan melahirkan anak kedua ni totally berbeza. Then, many things happen masa bercuti. Exciting and frustrating too. Takpe this entry kita cerita pasal pengalaman bersalin anak kedua okay! 
Proses mengandung tu biasa lah. Alhamdulillah, sama macam previous pregnancy, takde masalah. Minum air gula - PASS HB - PASS URTI - PASS Pendek kata semua okay, syukur. Disebabkan aku ada history melahirkan Ammar dengan berat 4.2kg secara normal, tu je lah part yang dirisaukan. Katanya ada potensi anak kedua tu lagi besar! Untuk kepastian, aku pegi scan and berat baby cuma 3 kilo je katanya. Takpelah, Nak. Asalkan…

Kongsi Pengalaman - Urusan Di Hospital Serdang - Jun 2018

Assalamualaikum!
Minggu lepas ayah mentua ada appointment di Klinik Kardiologi Hospital Serdang. Mula tu memang mumet juga fikir kenapa Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar ni referkan ayah ke Hospital Serdang pulak? Plus, tak pernah sampai hospital ni. Tapi takpe, kita layankan aja. Kebetulan suami masih mode cuti raya, maka khidmat aku sebagai co-pilot suami amat diperlukan. Hihii. Yang sebenarnya suami memang kalau drive jauh mesti nak ada I kat sebelah okayyy. So loving gitu. (mata ke atas). 
I sebagai master route planning haruslah membuat persiapan awal ye.
Waze jarak Melaka-Serdang senang nak estimate ETD dan ETA  Tanya pendapat kawan-kawan mana nak parking senang Bagitau babysitter anak cuti hihii Bagitau Mak Mertua Pak Mertua rancangan perjalanan - gerak pukul berapa, berenti mana and etc.
Rupanya bila tanya kawan-kawan kat FB, ramai yang kata kat sana ada masalah parking and advise naik grab/uber, datang awal and macam-macam lagi.
Dah tahu macam tu, takpelah kita gerak lah …

Review Set Berpantang Tanamera dan Young Living Essential Oil

Image
Assalamualaikum!
Salam 26 Ramadhan! Lagi berapa hari je nak raya kan? Itu bermakna lagi berapa minggu jer aku nak bersalin! Huhuu! I am at my 35 weeks now. Walaupun ini pengalaman kedua, insyaallah, tapi debarannya masih ada juga. Siap bila nurse tanya apa tanda-tanda bersalin, kau boleh lupa tauuu. Hahaa!
Masa bersalinkan Ammar Raees, aku guna set bersalin dari Tanamera. Faktor utama pemilihan ialah masa ni dah into natural ingredients, tak nak yang pelik-pelik, tak nak jamu-jamu sangat. Jika korang beli set Tanamera (tertakluk kepada pengalaman tahun 2016), benda yang korang akan dapat ialah :

1) Brown Formulation Body Soap - yang ni best sebab dia sabun plus scrub. 2) Boreh Body Scrub - Ni dalam bentuk serbuk kena bancuh sendiri 3) Herbal Masage Oil - ok juga minyak ni buat urut-urut. Tak panas sangat pun. 4) Herbal Tea - yang ni kena minum tapi aku tak minum pun. 😜 5) Feminin Herbal Wash - ni dalam bentuk uncang, rebus jer. Aku buat kaedah sitz bath tu. 6) Herbal Bath - ni sama …

2018 - Welcome Baby Ningxia!

Image
Assalamualaikum!
Alhamdulillah, I am officially at 25 weeks! Bukanlah tidak teruja kali ini, tapi keterujaan tu amat berbeza sekali pakej dengan dugaannya.  Betul lah kata orang, it won't be the same experience at all!
Tahun ni adalah tahun yang sangat sibuk bagi kita suami isteri, sampaikan tak sempat lagi nak pi buat full scanning kat baby..tak tahu dia bebird ke bobet..hahahaa! (selalu berharap baby girl 😁)
Actually, baby kali ni memang betul-betul rezeki besar dari Allah SWT. We wasn't plan but we are always hoping kalau Ammar Raees dah 2 tahun time tu I ngandung. Kira macam just a perfect time. Tak sangka Allah makbulkan! Alhamdulillah!
Lepas beberapa hari delayed, I buat UPT. Masa tu pulak suami latihan luar. So kirim result through whatsapp jer. 😆 And me at the same time masih susukan Ammar Raees. 
Bermula lah pengalaman baru, mengandung sambil masih breastfeed dan in the same time handle anak setahun lebih. Yes, the challenge begins! Part menyusukan tu takde masalah…