Posts

Meroyan, Stress, Depression - IS REAL.

Image
Assalamualaikum.
Lama jugak aku nak menulis ni. Tulis, berenti. Fikir lagi.
Tapi kali ni aku nak sambung bagi habis. Aku harap apa yang aku share ni bermanfaat bagi yang membaca. Jika tak kepada diri sendiri, kepada orang lain yang korang rasa dia stress, depression tapi they are IN DENIAL.
Aku tak segan nak bagitahu bahawa aku dah lalui tahap STRESS ni sampai aku rasa aku MEROYAN. Yes, lepas bersalin anak aku yang kedua. Macam mana tahap stress aku?
1) Aku marah baby bila dia tak berhenti menangis.  2) Aku marah anak aku yang umur 2 tahun. 3) Aku menangis, menjerit, meruntun bila anak menangis
Tiga benda ni jer dah nampak aku tak rasional.  Masa aku berpantang anak pertama - I never feel stress macam ni. I experienced happy moment in berpantang. This time aku macam lost. Serba tak kena. Bilik panas la. Anak asik merengek la. Anak asik bangun la. Anak sulung buat perangai la.
Padahal, masa bersalin Ammar dia lagi kuat berjaga. Siap aku ada masalah luka jahitan, kena makan antibiotik …

I'm back! - Bersalin Anak Kedua :)

Image
Assalamualaikum!
Ada yang rindu? Takde pun tak dulik nak tulis jugak. Hehehee. Actually menulis ni sort of theraphy jugak tau. Umpama kau luah perasaan takde sapa nak potong cakap kau. Heeeeee.
Almaklumlah dah 3 bulan cuti, kena asah juga skil mematuk keyboard ni. Asik main telefon jer kan. Okay, aku dah start kerja pada 10 Oktober hari tu. Banyak benda nak share dengan korang sebab perjalanan melahirkan anak kedua ni totally berbeza. Then, many things happen masa bercuti. Exciting and frustrating too. Takpe this entry kita cerita pasal pengalaman bersalin anak kedua okay! 
Proses mengandung tu biasa lah. Alhamdulillah, sama macam previous pregnancy, takde masalah. Minum air gula - PASS HB - PASS URTI - PASS Pendek kata semua okay, syukur. Disebabkan aku ada history melahirkan Ammar dengan berat 4.2kg secara normal, tu je lah part yang dirisaukan. Katanya ada potensi anak kedua tu lagi besar! Untuk kepastian, aku pegi scan and berat baby cuma 3 kilo je katanya. Takpelah, Nak. Asalkan…

Kongsi Pengalaman - Urusan Di Hospital Serdang - Jun 2018

Assalamualaikum!
Minggu lepas ayah mentua ada appointment di Klinik Kardiologi Hospital Serdang. Mula tu memang mumet juga fikir kenapa Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar ni referkan ayah ke Hospital Serdang pulak? Plus, tak pernah sampai hospital ni. Tapi takpe, kita layankan aja. Kebetulan suami masih mode cuti raya, maka khidmat aku sebagai co-pilot suami amat diperlukan. Hihii. Yang sebenarnya suami memang kalau drive jauh mesti nak ada I kat sebelah okayyy. So loving gitu. (mata ke atas). 
I sebagai master route planning haruslah membuat persiapan awal ye.
Waze jarak Melaka-Serdang senang nak estimate ETD dan ETA  Tanya pendapat kawan-kawan mana nak parking senang Bagitau babysitter anak cuti hihii Bagitau Mak Mertua Pak Mertua rancangan perjalanan - gerak pukul berapa, berenti mana and etc.
Rupanya bila tanya kawan-kawan kat FB, ramai yang kata kat sana ada masalah parking and advise naik grab/uber, datang awal and macam-macam lagi.
Dah tahu macam tu, takpelah kita gerak lah …

Review Set Berpantang Tanamera dan Young Living Essential Oil

Image
Assalamualaikum!
Salam 26 Ramadhan! Lagi berapa hari je nak raya kan? Itu bermakna lagi berapa minggu jer aku nak bersalin! Huhuu! I am at my 35 weeks now. Walaupun ini pengalaman kedua, insyaallah, tapi debarannya masih ada juga. Siap bila nurse tanya apa tanda-tanda bersalin, kau boleh lupa tauuu. Hahaa!
Masa bersalinkan Ammar Raees, aku guna set bersalin dari Tanamera. Faktor utama pemilihan ialah masa ni dah into natural ingredients, tak nak yang pelik-pelik, tak nak jamu-jamu sangat. Jika korang beli set Tanamera (tertakluk kepada pengalaman tahun 2016), benda yang korang akan dapat ialah :

1) Brown Formulation Body Soap - yang ni best sebab dia sabun plus scrub. 2) Boreh Body Scrub - Ni dalam bentuk serbuk kena bancuh sendiri 3) Herbal Masage Oil - ok juga minyak ni buat urut-urut. Tak panas sangat pun. 4) Herbal Tea - yang ni kena minum tapi aku tak minum pun. 😜 5) Feminin Herbal Wash - ni dalam bentuk uncang, rebus jer. Aku buat kaedah sitz bath tu. 6) Herbal Bath - ni sama …

2018 - Welcome Baby Ningxia!

Image
Assalamualaikum!
Alhamdulillah, I am officially at 25 weeks! Bukanlah tidak teruja kali ini, tapi keterujaan tu amat berbeza sekali pakej dengan dugaannya.  Betul lah kata orang, it won't be the same experience at all!
Tahun ni adalah tahun yang sangat sibuk bagi kita suami isteri, sampaikan tak sempat lagi nak pi buat full scanning kat baby..tak tahu dia bebird ke bobet..hahahaa! (selalu berharap baby girl 😁)
Actually, baby kali ni memang betul-betul rezeki besar dari Allah SWT. We wasn't plan but we are always hoping kalau Ammar Raees dah 2 tahun time tu I ngandung. Kira macam just a perfect time. Tak sangka Allah makbulkan! Alhamdulillah!
Lepas beberapa hari delayed, I buat UPT. Masa tu pulak suami latihan luar. So kirim result through whatsapp jer. 😆 And me at the same time masih susukan Ammar Raees. 
Bermula lah pengalaman baru, mengandung sambil masih breastfeed dan in the same time handle anak setahun lebih. Yes, the challenge begins! Part menyusukan tu takde masalah…

Premium Starter Kit Young Living

Image
Assalamualaikum!
Holaaaa-holaaaahop!
Tak sabar nak share pasal Premium Starter Kit Young Living ni.
So, first of all, kenapa anda perlu pilih Young Living?
♥ Sebuah syarikat yang menghasilkan produk berasaskan essential oil (pati minyak tumbuhan) yang telah established sejak 1984;  ♥ Mempunyai ladang-ladang sendiri pelbagai jenis pokok di serata tempat di dunia kerana memenuhi piawaian SEED TO SEAL kepada pengguna; ♥ Menjanjikan setiap produk adalah 'beyond organic' dan bebas bahan kimia berbahaya; ♥ Setiap produk yang sampai ke tangan pengguna telah dipastikan kualiti dan ketulenannya dengan melalui lab test dari independent lab.
Mengapa Premium Starter Kit merupakan pelaburan kesihatan terbaik anda?
♛ Anda akan dapat 13 essential oils yang penting dan 'hot item' ♕ Anda akan dapat 1 Dewdrop Diffuser yang tahan lasak, portable yang diperbuat dari medical-grade plastic ♕ Harga runcit bagi kesemua item di atas ialah RM1,455.42 ♕ Harga ahli bagi kesemua item di atas iala…

Sayangkan Anak Tangankan Sikit

Image
Assalamualaikum.
First of all, tahniah kepada my idola Dato' CT atas kelahiran baby girl yang comellll sangat! Ni orang duk sembang pasal gambar baby yang dah tersebar tu kan..memang tak boleh buat apa lah dah..kalau dah sedara-mara datang, dia bukan share dengan orang lain asalnya, share dengan sedara-mara gak..dapat kat anak menakan habis share ngan kawan-kawan..senang cerita, lepas ni kalau melawat orang kat hospital sebab sakit ke, bersalin ke, tak payah nak ambik gambar sangat. Melawat pastu balik. Eeewaaah!
Okay, kalau boleh tak nak sentuh bab didik anak ni sebab sensitif kan. Tapi kadang tu, as a new parent kepada seorang anak baru, ada bab parenting yang general. Maksudnya, asas sangat kepada parenting. Ikut logik.
What if, anak umur 7 tahun yang tantrum herdik orang? And us as parent treat him like 'Dia memang, time camni jangan tegur dia'. Me like 'whuuuuuuutttt?'
Sebab be me, anak umur setahun yang ada tu pun, kalau mengamuk memang dia akan pegi dekat b…