Posts

Sajat, Safiey Ilias, Fara Mendoza, Gay, Pondan, Perempuan Seksi Tak Kacau Orang

Image
Assalamualaikum.
Semalam takde kerja melayan komen netizen dekat Instagram artis (artis ke?) Fara Mendoza. Sebelum tu helloo, bukan i tekan butang search dan taip Fara Mendoza tapi gambar dia berpegangan tangan dengan pondan hijrah-kembali Safiey Ilias keluar dekat timeline search instagram yer. 
Nak jadi cerita ramai netizen komen berbaur hinaan kat gambar pegang tangan tu. Ada jugak yang menegur tanpa menghina. Tapi yang menarik minat aku ialah respon-respon yang macam ni.
"Kalau nak tegur DM lah dia." "Tak tahu adab ke nak tegur ahli maksiat" "Sukahati dia la nak buat apa, ada pakai duit ko ke" "Sapa tak suka boleh unfollow" "Dia pakai seksi pun tak kacau ko, biarlah itu life dia" "Masuk rumah orang, tuan rumah tak pakai tak pakai baju, bukan kita suruh dia pakai baju, kita yang kena keluar"
Okay, tarik nafas jap. Yang banyak komennya pun aku tengok sama rata. Ada dari mulut si tua bangka, ada dari mulut yang baru nak up.

Gentle Birth, Doula, Hospital Shah Alam - Pengalaman Sendiri

Image
Assalamualaikum.

Semalam entah kenapa, tergerak hati nak search pasal gentle birth. Al-maklum sejak berkecimpung dalam dunia essential oils ni, kepercayaan bahawa the oils can contribute to your body and mind wellness tu semakin mencanak tinggi. Hihiii. Pastu pulak dengar experience leader yang bersalin cara gentlebirth plus guna essential oils, tak de perineum tears, takde traumatize, smooth delivery kita pun teringinnnnn jugak kan.
Pastu dalam search tu jumpalah case bersalin kat Hospital Shah Alam yang katanya tak ikut birth plan maka mengamuklah doula nya (claimed as chilbirth consultant giteww). Pastu kita ni as mantan penetap wad bersalin dan labor room Hospital Shah Alam pada 23-26 Mei 2016 haruslah tampil menyangkal apa yang tak betul kan pasal Hospital yang berjasa kepada kita tu! 
Okay, first of all. Nak gentle birth ke hapa search lah dulu hospital mana kat Malaysia ni yang support and ada kemudahan gentle birth. Dah kalau kau terjah hospital Melaka, nak teman isteri bersal…

Sejarah Bos-Bos Yang Baik _ Entry Jumaat

Image
Assalamualaikum!
Sempena hari Jumaat ni kita cerita benda-benda yang baik aja okay. Lagipun bagus kita kenang kebaikan orang berbanding kita cerita keburukan dia jer. Heheh.
Kiranya aku ni kan sejak mula kerja sentiasa berezeki mendapat bos yang baik.
Aku mula-mula kerja lepas habis Diploma. Sejurus habis jer terus dilamar oleh PA company tempat aku practical. Haaa tu baru la betul adik-adik..hihiii. Maknanya masa practical kebongakan kau tak nampak sangat. Pandai-pandai la cover. Hahahaaa! 
Aku kerja dengan MN Associates (company property valuation dan real estate) untuk gantikan PA bos yang cuti bersalin. Bos aku tu lelaki. Bos kat situ pun bukan orang lain, lecturer aku gak. Arwah dah dia. Beliau ni memang seorang yang tegas la sebab takde orang berani bercakap dengan dia kecuali PA dia dan sorang valuer senior yang kepala angin. Hahaa! Kelakar tau masa kerja kat sana. Sebenarnya aku banyak buat onar. Contoh, aku tumpahkan satu mangkuk kuah laksa atas karpet ofis. Ko rasa? Pastu a…

Merampas Atau Menumpang Kasih?

Image
Assalamualaikum! Jawapan bagi tajuk di atas ialah = PROPA!
Eeewaaahh! Kemain lagi nak ulas isu gosip artis. Hihii. Takpe lah sekali-sekala. Heeee.  Bagi aku lah kan, isu kahwin dengan suami orang ni, masih taboo lagi dalam masyarakat kita biarpun ianya bukanlah perkara yang dihalang dalam agama.
Aku bercakap pun bukan atas dasar logik akal dan emosi semata-mata. Sebab dalam keluarga aku sendiri ada yang bermadu dan dimadukan. In fact, aku juga pernah dipinang oleh suami orang. Bukan rahsia, sebab arwah Mak sendiri yang berjumpa dengan peminang itu. =_=
Dari aku sekolah, drama madu racun ni aku dah hadap. Aku tengok sendiri berapa banyak airmata yang tumpah, berapa banyak kemarahan yang terhambur, berapa banyak keegoan yang tak terungkai, berapa tinggi keinginan yang tak dapat dipendam, berapa banyak dendam dan benci yang timbul. Tapi itu semua tidak dapat menangkis ketentuan jodoh yang tertulis oleh Allah SWT. Yer, akan ada pemenang dan pengalah (bak kata Vincent AF1 😆)
Dalam kes ak…

Cara-Cara Buka Buku Pink - Ngeh Ngeh Ngeh

Assalamualaikum!

Hahahaaa!

Saja la nak cover pasal topik ni. Bukan apa, untuk rujukan di masa depannnnnnnn. Heeeee. 😁 Okay, walaupun anda hendak bersalin di hospital kerajaan mahupun swasta, adalah digalakkan untuk buka buku rekod kesihatan ibu ni (selalu orang panggil buku pink sebab warnanya pink).
Adakah anda tahu, jika anda bukan warganegara, segala proses yang anda lalui iaitu ambik urine test, blood test, scan perut, consultation doctor dan juga bekalan ubat adalah dianggarkan sebanyak RM100++ tauuu. Itu kalau buat di Klinik Kerajaan (KK). Kalau buat di hospital/klinik swasta, anda darabkan ajalah kosnya dengan setimpal berapa bintang hospital/klinik tersebut.
Bagi aku lah, rutin check up aku prefer buat di KK saja. Rekod dan laporannya tidak kurang terperincinya. Dapat pula lagi info dan nasihat daripada nurse yang ramah-tamah. (Serious okay!) Dannnn FREE of charge bagi warganegara. Ada orang tak nak check up kat KK sebab :
1) Banyak duit 2) Takde masa nak tunggu appointment 3…

Pengakhiran Yang Baik - Itu Yang Kita Nak.

Assalamualaikum.

Amacam tempat korang? Hujan tak? Kat sini sekarang tengah renyai-renyai. Dari malam tadi lagi dah hujan tak berenti. 
Pagi tadi bila bangun, tengok baju kotor dalam bakul dah kosong. Dalam hati kata - Oh mesti suami dah basuhkan. Tapi mesti tak sidai nih. So, untuk kepastian, jenguk ampaian. Allahu..siap bersidai semuanya. Astaghfirullahalazim. Apa punya bini la asik bersangka buruk jer dengan suami. Huhuuu. Terus sedih mengenang diri yang selalu bersangka buruk kat suami di pagi buta ni sambil memotong bawang - buat bekal untuk anak.
Dalam hati berdoa, semoga Allah ampunkan dosa sendiri, dosa suami, beri suami kelapangan hati, permudahkan urusannya dan dimurahkan rezekinya. Aamiin. Pegi jenguk bilik pulak. Kemain berpeluk tido anak dengan bapaknya. Bapaknya tu bukan boleh percaya sangat bab tido. Tido mati. Betulkan kedudukan anak yang terhimpit dek lengan sado bapaknya. Hari ni suami kata dia kerja lambat. So, biar jer dia tido. Malam tadi pun dah balik lambat. Tak …

Kenangan Umrah - Selipar

Post ni tersimpan dalam draft. Masa bulan puasa kot ni aku mengarangnya. Bukti aku ada jer niat nak tulis tapi semua terkandas di tepi jalan. Heeee. Ni aku sambung ye...
========================================================================

Assalamualaikum.
Apa kabar? Hari ni aku sakit rahang. Nak buka mulut pun tak boleh luas. Jadinya, sahur tadi aku mampu minum air jer. Huhuuu. Harap-harap bertahanlah.
Tadi dapat panggilan telefon dari seorang kakak yang sangat baik hati. Rupanya dia baru balik dari umrah. Patutlah lama tak dengar khabar berita.  Untungnya dia dapat buat umrah dengan Mak dan suami.
Bila sembang-sembang pasal umrah tu, teringat macam-macam kenangan aku dan Mak pergi umrah tahun 2009 dulu. Memang banyak benda yang berlaku cuma tak terluah ja di blog ni. Insyaallah akan aku kongsikan sikit-sikit untuk semua. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan, ok.
Ni cerita masa aku mula-mula sampai Mekah. 
Masa kami tiba kat hotel, dekat pintu masuk tu ada 2-3 b…