Posts

Showing posts from May, 2009

NAK CANTIK KE ATAU NAK ASAL BOLEH?

Assalamualaikum!

aku bukannya marveles sgt bab2 ni..sbb bila aku post ja mmg aku dah tak boleh buat hapa dah..walaupun kat situ ada butang edit, aku tak kuasa gak nak picit mouse arah situ..lagi mau setting2 balik..masalahnya aku punya try selalu tak jadi..aku boleh naik hangin, nanti aku terus ngantuk..

aku sedar gamba dengan penerangan ada lari2..ini bukan kali pertama..aku tau..
jadi aku minta maaf..beri aku peluang up sikit skil aku pelan2..asal boleh baca dah lah ya... =)

DARI BOLA MATA KE OTAK

Image
Assalamualaikum!

Bangun pagi, (kadang2 tak la pagi sgt kan..) bukak tingkap..selalunya aku akan nampak benda yg sama..kalau nasib baik, dapatla tgk fenomena yg luar biasa..ada lagi tu dapat tgk drama swasta versi life..ada sembilu, KL menjerit, bohsia jangan pilih jalan hitam,national geographic pun ada..



kapal terbang..(dulu masa kecik, bila nampak kapal terbang ja mesti jerit 'kaaapaalll terreeebanggg!!!' pastu lambai2 dengan harapan pilot nampak kita..)



aku tau sapa yang punya kerja ni..mungkin ini penyumbang kepada 'channel not found' time hujan..tapi xpe lah..dah mmg putaran kehidupan dia..lps makan kena buang..(pernah astro buat hal 2 minggu xdapat line kat umah aku, tiap2 hari aku follow up ngan customer service dia..sampai satu tahap aku kata 'u jangan main2 ya, uncle i menteri dalam kabinet tau..dia kenal ananda krishnan tau tak!' ape ke hal nya aku time tu kan? tapi mmg hangin, sebab bil jalan yaaa..)



biarpun sepelaung ja nak p cuci tapi aku sanggup redah…

abang cakoi dan aku

Image
Assalamualaikum!

Di suatu petang yang cerah..masa yang tepat..waktu yang sesuai..masa yang amat sesuai untuk meraikan berakhirnya satu penyiksaan..tanggal hari ini akan jadi kenangan manis..untuk dikenang..mungkin semangat kasut baru, maka apa yang aku usahakan telah selesai dengan jayanya..

aku tinjau wallet..ada dua ringgit..sepatutnya ada lima ringgit tadi..tapi dah aku belanjakan beli suratkhabar..biar kurang makan, asal baca surat kabar..walaupun tajuknya saja..

dari jauh,aku nampak abang pekerja 'restoran ceria' sedang goreng sesuatu..walaupun tak seceria mana pun kedainya tapi demi menghormati nama yang dinobatkan itu pengunjung akan otomatik menceriakan diri..aku tau dia sedang goreng cakoi..itu mmg kepakarannya..

'beli cakoi ja la..2 ringgit dapat empat ketul..' aku cakap dalam hati..

abang cakoi nampak aku dari jauh..dia senyum..aku pun senyum..depan abg cakoi ada sorang mamat yang aku kenali juga..selalu aku nampak dia bawak lori 3 tan..tepi mamat tu ada budak b…

setengah berisi setengah kosong?

Image
Assalamualaikum!

***flashback***

Aku berdiri di tengah stage..berdesing mikropon bila aku hela nafas kuar..puan onah memerhatikan aku..aku tak boleh cam puluhan pasang mata yang lain..aku nampak hidung diorang..bibir diorang..ada yg jelir2 lidah..ada yg buat memek2 muka supaya aku tak boleh kawal diri..aku paut jari2 tangan aku..tapak tangan aku dah berpeluh..

Aku : Sebelum saya membawa tuan2 dan puan2 pergi ke satu dimensi yang lebi h jauh, saya mohon semua di dalam dewan ini pejam mata..tuan2 tarik nafas dalam2..dan hembus...
(semua orang bagi kerjasama..semua tutup mata..semua rilekkan badan..ada yang sengih2 sambil mata tertutup..semua tunjuk sikap patuh amanah dan fatonah..)

Diorang : Hpphhhh...fusssssss....(beramai-ramai)

Aku : Jangan buka mata lagi..cuba bayangkan tuan2 berada di meja makan rumah tuan2 sendiri..bayangkan di atas meja tu kosong..cuma ada sebijik gelas kosong dan sebotol air sirap..

Suara campur2 : Makanan tak ada ke? Boleh tukar air lain tak? Bini tak boleh ada ke?

Ak…