Posts

Showing posts from 2018

I'm back! - Bersalin Anak Kedua :)

Image
Assalamualaikum!
Ada yang rindu? Takde pun tak dulik nak tulis jugak. Hehehee. Actually menulis ni sort of theraphy jugak tau. Umpama kau luah perasaan takde sapa nak potong cakap kau. Heeeeee.
Almaklumlah dah 3 bulan cuti, kena asah juga skil mematuk keyboard ni. Asik main telefon jer kan. Okay, aku dah start kerja pada 10 Oktober hari tu. Banyak benda nak share dengan korang sebab perjalanan melahirkan anak kedua ni totally berbeza. Then, many things happen masa bercuti. Exciting and frustrating too. Takpe this entry kita cerita pasal pengalaman bersalin anak kedua okay! 
Proses mengandung tu biasa lah. Alhamdulillah, sama macam previous pregnancy, takde masalah. Minum air gula - PASS HB - PASS URTI - PASS Pendek kata semua okay, syukur. Disebabkan aku ada history melahirkan Ammar dengan berat 4.2kg secara normal, tu je lah part yang dirisaukan. Katanya ada potensi anak kedua tu lagi besar! Untuk kepastian, aku pegi scan and berat baby cuma 3 kilo je katanya. Takpelah, Nak. Asalkan…

Kongsi Pengalaman - Urusan Di Hospital Serdang - Jun 2018

Assalamualaikum!
Minggu lepas ayah mentua ada appointment di Klinik Kardiologi Hospital Serdang. Mula tu memang mumet juga fikir kenapa Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar ni referkan ayah ke Hospital Serdang pulak? Plus, tak pernah sampai hospital ni. Tapi takpe, kita layankan aja. Kebetulan suami masih mode cuti raya, maka khidmat aku sebagai co-pilot suami amat diperlukan. Hihii. Yang sebenarnya suami memang kalau drive jauh mesti nak ada I kat sebelah okayyy. So loving gitu. (mata ke atas). 
I sebagai master route planning haruslah membuat persiapan awal ye.
Waze jarak Melaka-Serdang senang nak estimate ETD dan ETA  Tanya pendapat kawan-kawan mana nak parking senang Bagitau babysitter anak cuti hihii Bagitau Mak Mertua Pak Mertua rancangan perjalanan - gerak pukul berapa, berenti mana and etc.
Rupanya bila tanya kawan-kawan kat FB, ramai yang kata kat sana ada masalah parking and advise naik grab/uber, datang awal and macam-macam lagi.
Dah tahu macam tu, takpelah kita gerak lah …

Review Set Berpantang Tanamera dan Young Living Essential Oil

Image
Assalamualaikum!
Salam 26 Ramadhan! Lagi berapa hari je nak raya kan? Itu bermakna lagi berapa minggu jer aku nak bersalin! Huhuu! I am at my 35 weeks now. Walaupun ini pengalaman kedua, insyaallah, tapi debarannya masih ada juga. Siap bila nurse tanya apa tanda-tanda bersalin, kau boleh lupa tauuu. Hahaa!
Masa bersalinkan Ammar Raees, aku guna set bersalin dari Tanamera. Faktor utama pemilihan ialah masa ni dah into natural ingredients, tak nak yang pelik-pelik, tak nak jamu-jamu sangat. Jika korang beli set Tanamera (tertakluk kepada pengalaman tahun 2016), benda yang korang akan dapat ialah :

1) Brown Formulation Body Soap - yang ni best sebab dia sabun plus scrub. 2) Boreh Body Scrub - Ni dalam bentuk serbuk kena bancuh sendiri 3) Herbal Masage Oil - ok juga minyak ni buat urut-urut. Tak panas sangat pun. 4) Herbal Tea - yang ni kena minum tapi aku tak minum pun. 😜 5) Feminin Herbal Wash - ni dalam bentuk uncang, rebus jer. Aku buat kaedah sitz bath tu. 6) Herbal Bath - ni sama …

2018 - Welcome Baby Ningxia!

Image
Assalamualaikum!
Alhamdulillah, I am officially at 25 weeks! Bukanlah tidak teruja kali ini, tapi keterujaan tu amat berbeza sekali pakej dengan dugaannya.  Betul lah kata orang, it won't be the same experience at all!
Tahun ni adalah tahun yang sangat sibuk bagi kita suami isteri, sampaikan tak sempat lagi nak pi buat full scanning kat baby..tak tahu dia bebird ke bobet..hahahaa! (selalu berharap baby girl 😁)
Actually, baby kali ni memang betul-betul rezeki besar dari Allah SWT. We wasn't plan but we are always hoping kalau Ammar Raees dah 2 tahun time tu I ngandung. Kira macam just a perfect time. Tak sangka Allah makbulkan! Alhamdulillah!
Lepas beberapa hari delayed, I buat UPT. Masa tu pulak suami latihan luar. So kirim result through whatsapp jer. 😆 And me at the same time masih susukan Ammar Raees. 
Bermula lah pengalaman baru, mengandung sambil masih breastfeed dan in the same time handle anak setahun lebih. Yes, the challenge begins! Part menyusukan tu takde masalah…

Premium Starter Kit Young Living

Image
Assalamualaikum!
Holaaaa-holaaaahop!
Tak sabar nak share pasal Premium Starter Kit Young Living ni.
So, first of all, kenapa anda perlu pilih Young Living?
♥ Sebuah syarikat yang menghasilkan produk berasaskan essential oil (pati minyak tumbuhan) yang telah established sejak 1984;  ♥ Mempunyai ladang-ladang sendiri pelbagai jenis pokok di serata tempat di dunia kerana memenuhi piawaian SEED TO SEAL kepada pengguna; ♥ Menjanjikan setiap produk adalah 'beyond organic' dan bebas bahan kimia berbahaya; ♥ Setiap produk yang sampai ke tangan pengguna telah dipastikan kualiti dan ketulenannya dengan melalui lab test dari independent lab.
Mengapa Premium Starter Kit merupakan pelaburan kesihatan terbaik anda?
♛ Anda akan dapat 13 essential oils yang penting dan 'hot item' ♕ Anda akan dapat 1 Dewdrop Diffuser yang tahan lasak, portable yang diperbuat dari medical-grade plastic ♕ Harga runcit bagi kesemua item di atas ialah RM1,455.42 ♕ Harga ahli bagi kesemua item di atas iala…

Sayangkan Anak Tangankan Sikit

Image
Assalamualaikum.
First of all, tahniah kepada my idola Dato' CT atas kelahiran baby girl yang comellll sangat! Ni orang duk sembang pasal gambar baby yang dah tersebar tu kan..memang tak boleh buat apa lah dah..kalau dah sedara-mara datang, dia bukan share dengan orang lain asalnya, share dengan sedara-mara gak..dapat kat anak menakan habis share ngan kawan-kawan..senang cerita, lepas ni kalau melawat orang kat hospital sebab sakit ke, bersalin ke, tak payah nak ambik gambar sangat. Melawat pastu balik. Eeewaaah!
Okay, kalau boleh tak nak sentuh bab didik anak ni sebab sensitif kan. Tapi kadang tu, as a new parent kepada seorang anak baru, ada bab parenting yang general. Maksudnya, asas sangat kepada parenting. Ikut logik.
What if, anak umur 7 tahun yang tantrum herdik orang? And us as parent treat him like 'Dia memang, time camni jangan tegur dia'. Me like 'whuuuuuuutttt?'
Sebab be me, anak umur setahun yang ada tu pun, kalau mengamuk memang dia akan pegi dekat b…

Adab dan Ikhtilat - Tak Tau Atau Tak Ambik Tau

Image
Assalamualaikum!
Kannnn. Akhirnya konsep extend masjid tu ialah sekadar propa je kan?  Kan aku dah bagitau kat entry sebelum ni bahawasanya ia adalah propa. 😏 Last-last, yang jadi mangsa keadaan ialah anak-anak.
Ingat senang ke nak survive jalani hidup seharian dengan anak-anak tanpa sokongan suami? Aku yang suami pergi operasi 3 bulan pun, dalam bersabar ada juga merungut bila sampai waktu yang tertekan. Kita ni manusia, sekuat mana pun kita memang fitrahnya kita manusia yang lemah serba-serbi.
Aku peratikan, perempuan dan lelaki zaman sekarang (dan zaman dulu 😠) dah kurang ambik berat bab pergaulan. Biar baik mana lelaki atau perempuan itu, kita kena ingat, konsep tepuk sebelah tangan tak kan berbunyi.
Aku nak nasihatkan kaum lelaki ni, tak pandai. Tapi izinkan aku nasihatkan kaum sejantina iaitu wanita. Baik yang masih bujang, dah ada pakwe tapi belum kahwin, yang dah kawin atau pun janda.
Jadi perempuan ni tak senang. Salah cakap sikit, buat tak kena mata sikit, orang akan tohm…

Mango Float Royal Melaka, Laksa Telur Sarang

Image
Assalamualaikum! Minggu lepas, asik fikir laksa jer siang malam. Nak buat sendiri memang tak lah..hahahaa! Dasar pemalas khennn..belum ada kesungguhan dan kerajinan lagi..pastu tengah duduk berdua jer dengan anak, lagi lah alasan nak makan apa pun pi beli jer..heeeeee
Apalagi, google jer lah kan. Sekali google keluar laksa telur sarang pulak..ahhh sudahhh..
Makanya, Sabtu lepas balik visit FIL kat Hospital Muar terus pegi ke Mango Float Royal ni sebab kat situ ada jual laksa telur sarang. Ikut waze, tak jauh pun dalam 38 minit dah sampai. Ntah lalu celah bedah mana waze bawak, tau-tau jer sampai...heeee
Sampai time tu dalam pukul 3 lebih camtu. Parking tak susah sangat sebab ada abang RELA. Cuma time tu ada konvoi moto besar so agak congested sikit. Orang is ramaiiiii tapi service is tip top!
Macam Mango Float tu, diorang dah siap-siap pack so senang. Dekat stall mango float ada jugak stall-stall lain jual benda macam cendawan goreng, keropok lekor, churros, ayam goreng and banyak la…

Sajat, Safiey Ilias, Fara Mendoza, Gay, Pondan, Perempuan Seksi Tak Kacau Orang

Image
Assalamualaikum.
Semalam takde kerja melayan komen netizen dekat Instagram artis (artis ke?) Fara Mendoza. Sebelum tu helloo, bukan i tekan butang search dan taip Fara Mendoza tapi gambar dia berpegangan tangan dengan pondan hijrah-kembali Safiey Ilias keluar dekat timeline search instagram yer. 
Nak jadi cerita ramai netizen komen berbaur hinaan kat gambar pegang tangan tu. Ada jugak yang menegur tanpa menghina. Tapi yang menarik minat aku ialah respon-respon yang macam ni.
"Kalau nak tegur DM lah dia." "Tak tahu adab ke nak tegur ahli maksiat" "Sukahati dia la nak buat apa, ada pakai duit ko ke" "Sapa tak suka boleh unfollow" "Dia pakai seksi pun tak kacau ko, biarlah itu life dia" "Masuk rumah orang, tuan rumah tak pakai tak pakai baju, bukan kita suruh dia pakai baju, kita yang kena keluar"
Okay, tarik nafas jap. Yang banyak komennya pun aku tengok sama rata. Ada dari mulut si tua bangka, ada dari mulut yang baru nak up.

Gentle Birth, Doula, Hospital Shah Alam - Pengalaman Sendiri

Image
Assalamualaikum.

Semalam entah kenapa, tergerak hati nak search pasal gentle birth. Al-maklum sejak berkecimpung dalam dunia essential oils ni, kepercayaan bahawa the oils can contribute to your body and mind wellness tu semakin mencanak tinggi. Hihiii. Pastu pulak dengar experience leader yang bersalin cara gentlebirth plus guna essential oils, tak de perineum tears, takde traumatize, smooth delivery kita pun teringinnnnn jugak kan.
Pastu dalam search tu jumpalah case bersalin kat Hospital Shah Alam yang katanya tak ikut birth plan maka mengamuklah doula nya (claimed as chilbirth consultant giteww). Pastu kita ni as mantan penetap wad bersalin dan labor room Hospital Shah Alam pada 23-26 Mei 2016 haruslah tampil menyangkal apa yang tak betul kan pasal Hospital yang berjasa kepada kita tu! 
Okay, first of all. Nak gentle birth ke hapa search lah dulu hospital mana kat Malaysia ni yang support and ada kemudahan gentle birth. Dah kalau kau terjah hospital Melaka, nak teman isteri bersal…

Sejarah Bos-Bos Yang Baik _ Entry Jumaat

Image
Assalamualaikum!
Sempena hari Jumaat ni kita cerita benda-benda yang baik aja okay. Lagipun bagus kita kenang kebaikan orang berbanding kita cerita keburukan dia jer. Heheh.
Kiranya aku ni kan sejak mula kerja sentiasa berezeki mendapat bos yang baik.
Aku mula-mula kerja lepas habis Diploma. Sejurus habis jer terus dilamar oleh PA company tempat aku practical. Haaa tu baru la betul adik-adik..hihiii. Maknanya masa practical kebongakan kau tak nampak sangat. Pandai-pandai la cover. Hahahaaa! 
Aku kerja dengan MN Associates (company property valuation dan real estate) untuk gantikan PA bos yang cuti bersalin. Bos aku tu lelaki. Bos kat situ pun bukan orang lain, lecturer aku gak. Arwah dah dia. Beliau ni memang seorang yang tegas la sebab takde orang berani bercakap dengan dia kecuali PA dia dan sorang valuer senior yang kepala angin. Hahaa! Kelakar tau masa kerja kat sana. Sebenarnya aku banyak buat onar. Contoh, aku tumpahkan satu mangkuk kuah laksa atas karpet ofis. Ko rasa? Pastu a…