Posts

Showing posts from November, 2010

Dapur Terbakar #2

Image
Assalamualaikum!

Dua tiga hari lepas aku berjaya bersenam dengan jayanya sempena friendly match. Aku main pukul bulu tangkis. Awek Lin Dan lah katakan.ohok ohok.
Biasanya, bila kita rasa kita dah kurus sikit maka kita tak bimbang jika kita gemuk sedikit. Eheh?

Mempersembahkannnnnn...

Lempeng Ala Kipas Tangan Dengan Sambal Sardin Bila Makan Tak Rasa Nak Lempang.
*ps - Yang mana anak2 dara tu bawak2lah belajar buat lempeng. Mudah,Cepat dan Jimat Kos..Huahuahuaaa!!

SMS Paling Tahi Di Abad Ini..

Image
Assalamualaikum!
Hari ini hari Ahad. Indah. Bangun pun lambat. Dengar bunyi burung berkicau. Bukan berkicau tapi memaki kot sebab diorang dah makan berekor2 cacing aku masak sarapan pun belum.
Aku meraba2 bawah bantal mencari hanfon. Jumpa. Ada lambang sampul surat. Bermakna SMS masuk. Ada tak hanfon selain gambar sampul surat? Gambar peti surat, mungkin. Oh, melalut.
Hati aku dah berbunga riang. Mungkinkah SMS dari si dia yang ditunggu2 setelah sekian lamanya keypad hanfonnya rosak (katanya) dan hanya boleh menaip huruf 'K' sahaja?
'U dah makan?' jawabnya 'K'. 'Kerja ke tak hari ni? jawapannya 'K' 'Boringla macam ni' jawapnya 'K' 'Eii, tensionlaaa..nak terjun bangunanlah macam ni..' teka apa jawabnya? Yess!! 'K' Hahahaaa!! Ehhh, melalut lagi.
Sambung balik, cari hanfon dan terima SMS. Aku pun tekan butang 'Open'. Begini katanya :
From : +6285298318204
'Tolong bagi cedit 30RM ke nom baru ayah 0128011374. Ayah lgi ad…

Hitler Marah Pasal Kes Remaja Comolot

Image
Kredit to fitrihadi.com



Terkenang Masa Dulu2..Terjun, Nak Lemas, Nasib Tak Mati..

Image
Assalamualaikum!
Aku pernah nak lemas, bukan dah lemas, dan bukan kat laut tapi kat pool. Aku sebenarnya boleh berenang, tapi kat tempat yang aku boleh berdiri ja (ego taknak cakap kat tempat cetek). Kalau aku gapai2 kaki aku tak jejak simen pool atau tanah mula la aku menggelipit macam ada air berpusar kat bawah macam nak sedut aku padahal takder pun.
Tapi aku rasa sebab utama aku penakut berenang kat tempat dalam ialah kerana aku tak pandai terapung. Budak lelaki selalu kata  aku sepatutnya boleh terapung sendiri sebab ada pelampung semulajadi depan dan belakang. Tapi itu mitos.
1999, Pool USM, Pulau Pinang.
PTI : Haa, kau boleh berenang kan?
AKU : Sikit2, PTI! Tak boleh tempat dalam ni PTI...(muka sedih)
PTI : Habes ko ingat laut tu cetek? Dah, mai sini, masuk grup 'kayu' dengan kawan2 kau ni. Dalam kiraan 20, PTI nak semua sekali berenang ke sana. Kalau PTI sampai dulu, siap korang! Korang starjump semua sekali dalam air sampai mamfus. Faham?
SEMUA : PTI!
PTI : Okay, 1...2...pritt…

Dapur Terbakar #1

Image
Assalamualaikum!

Seperti yang dijanjikan. Bahan masakan ditaja oleh Ceceng dan apaknya. Tq tuan penaja. Daya usaha oleh aku. Hahahaa!! Tahniah. Anda selangkah ke kemontelan.

cendawan chitake (kot?) broccoli dan carrot plus oyster sos masak aku kah atau kau kah yang berdusta? (giler tragik nama masakan)

ikan talapia dengan sambal cili masak aku adakah sinar buatku di hari muka?
Haa..percaya tak? Takyah lah resepi, bukan sedap sangat pun. Kirim jer la ikan, kang aku post balik. Hehehh.

Cerita Pukul 12 Malam. Jaga Jaga....

Image
Assalamualaikum!
Seram tak tajuk? Tak ada kaitan pun. Ingat senang ke nak tulis tajuk. Tau takpe.
Tadi siang blogwalking. Yang sebenarnya aku paling suka pegi blog2 tunjuk makanan. Pastu baik hati siap ajar macam mana nak masak mcmtu. Bagus ah! Jadi aku pun terancam. Maka dengan pengalaman bertahun2 memanaskan kuali, menghidupkan suis cerek elektrik dengan mata tertutup dan menyukat air dalam periuk nasi menggunakan kaedah panjang jari serta dorongan dari teman sepermakanan makanya, pada bila2 masa yang aku suka (ayat mengongkong) aku akan letakkan gambar2 hasil air tangan dan air hidung aku (jijik weh.) kat sini. Setuju tak? Tak setuju maknanya dengki. Huahuahua.
Aku dah pikir dah, tajuk entri tu haruslah bersiri kan sebab nak buktikan yang dapur aku ni sentiasa berasap aku kerjakan. Tapi takder idea plak apa tajuk besar dia. Something like 'Air Tangan Ke-1..' atau 'Terpotong Jari No.1..'. Ah, susahlah. Siapa ada idea, boleh derma.
Dengan tak berlengah lagi, aku mempersem…

Perginya Seorang Yang Amanah.

Image
Assalamualaikum.
Al- Fatihah. MAKKAH: Penjaga kunci Baitullah, Sheikh Abdul- aziz Al-Sheibi, 82, meninggal dunia lewat kelmarin. Jenazahnya dikebumikan di tanah perkuburan Maalla selepas disembahyangkan di Masjidil Haram. Keluarga Al-Sheibi menjadi penjaga kunci Kaabah sejak zaman jahiliah lagi.Ia diwarisi anggota tertua dalam keluarga itu dan tidak diturunkan daripada bapa kepada anak. Faktor usia menjadi asas utama dalam mewarisi tugas itu. Semua pemerintah Islam menghormati keluarga Sheikh Abdulaziz sebagai penjaga Kaabah dan kunci rumah Allah itu.

Keluarga Al-Sheibi mempunyai pertalian darah dengan Sheiba bin Othman Abitalha yang hidup ketika zaman Nabi Muhammad (SAW) Mereka memegang jawatan berkenaan sejak zaman Qusay bin Kilab yang hidup sebelum Rasulullah (SAW). Sheikh Abdulaziz pula memegang jawatan itu sejak 16 tahun lalu. Terdapat 370 orang dalam keluarga Al-Sheibi ketika ini dan kebanyakan mereka tinggal di Makkah.

Baitullah dicuci dua kali setahun iaitu pada pertengah…

Hey! Mulut Siapa Yang Busuk?

Image
Assalamualaikum!

Kalau kita dijemput ke majlis orang, tak kira lah majlis cukur jambul ke, akad nikah ke, berkhatan ke, pecah tanah ke, dan kambus tanah ke, mesti ada si mulut busuk. Ni contoh :

1) Makan kenduri
' Isy, masin la lauk ni. Ha, yang ni okayla, Yang tu pedas sikit'
- Helloo..makan la apa yang ada seadanya.. itu rezeki kita pada hari tu, jadi bersyukurlah pada Allah..lagi pun kehadiran kita dijemput untuk memeriahkan majlis dan sampaikan hajat tuan rumah nak bersedekah makan, bukan untuk jadi pengadil masakan cam 'hell kitchen'..dah tu cantek jer komplen sambil jilat2 jari..nak lagi up, komplen depan tuan rumah..jikalau anda kategori begitu, anda patut makan bawah meja...



2) Tengok penunang (?) atau pengantin
'E'eh, nko pakai bedak apa ni, cam tepung gomak jer. Apsal ko tak buat sanggul unta heh, tu trend sekarang, nok. Kaler baju ko ni saper pilih, kalau letak labuci lagi naik nkoo..Eh, apasal ko pakai bulu mata palsu ni, macam mata unta kooo..
- Helloo.…

Polis Fesyen.

Image
Assalamualaikum.

Giler stylo headline. Kalu Rizalman yang kuar statement macam ni baru la ranggi. Ni aku yang pakai suar jeans kena lompat2 sebab tak boleh zip ni nak komen pasal fesyen? O em ji.

Tak kira. Nak jugek cakap yang jersi baru skuad kebangsaan ni tak centeeeek!



See? Terjejas muka Aidil Zafuan. Sejak krisis dengan Rita ni asek miscall aku je. Haishh!