Posts

Showing posts from June, 2015

Puding Raja

Image
Assalamualaikum.

Uiiiiiiiiiii. Teringinnyaaaa!

K, bai.



Bukit Malawati

Image
Assalamualaikum.
(Cerita Tertangguh) 
Hari tu balik rumah Mak bawak sekali buddy suami aku dengan isteri dan anaknya. Masa wedding kitorang diorang tak dapat datang, so sangat berbesar hati bila they all nak ikut balik rumah Mak. 
Dua hari kat Tanjong Karang, tak banyak tempat boleh bawak jalan-jalan. Tapi tak boleh tak bawak ke tempat bersejarah di Selangor, Bukit Malawati. It is compulsory bila sampai Selangor! Hahahaa!
"Mengikut sejarah Bukit Malawati ini pernah ditakluki oleh Belanda dari tangan Sultan Ibrahim (Julai 1784). Setahun kemudian pada 28 Januari 1785 Sultan Ibrahim dengan bantuan adindanya Dato' Penggawa Permatang Mahabijaya (Penggawa Tua) dan Bendahara Adb. Majid Pahang telah menghalau Belanda dalam tempoh satu malam sahaja. Serangan yang bermula selepas waktu Isya' itu telah berjaya menawan bukit ini sebelum fajar Subuh menyinsing. Di atas Bukit Malawati terdapat beberapa buah pegawai-pegawai tinggi kerajaan, sebuah rumah rehat, rumah api dan kesan sejar…

Idea Lauk Sahur Yang Senang

Image
Assalamualaikum.
Heyy heyyy heyyy. Baru pukul 10 pagi dah sangap-sangap kan? Hahaaa! Biasa la tuuu. Cuaca pun baik, orang pun baik-baik. Syukurlah..
Malam tadi menggentel karipap buat makan supper. Kemudianlah aku share resepi sebab adunan pastrynya tak berapa menjadi. Bukan salah resepi, tapi salah tangan aku yang semakin kejung dalam seni menggentel karipap ni kot. Hahaaa! Sebab resepi kulit karipap yang aku cuba buat kali ni memang beza sikit rasa dia. Sedapppp. 
Geleng kepala suami aku tengok rupa karipap aku ni. Hahaa! Tapi yang cantik aku bagi dia makan, yang comot, aku makan. Lepastu, suami aku puji inti karipap ni sedap sebab dia ada campur tangan dalam urusan buat inti ni. Sebooookk aja laaa dia ni kan. Hahaaa! Apapun, terima kasih Abbyyy selalu tolong kat dapur. Muahh. (pitam)
Ok, berbalik kepada tajuk asal. Aku rasa makan masa bersahur ni sebaik-baiknya dimasak panas. Kalau nak panaskan lauk berbuka pun boleh tapi lagi best kalau ada lauk baru yang simple jer. Baru timbul …

Ayam Masak Tempoyak.

Image
Assalamualaikum.
Dah pun 4 Ramadhan..... Mesti ramai yang buntu bak masak apa lagi untuk berbuka kannn. Macam aku, dah la makan berdua jer, bukan main poyo tensi-tensi fikir menu..Hahaaa!  Ye laaa..menu berbuka, menu bersahur lagi..kalau boleh kita nak bagi keluarga makan yang terbaik dan menggembirakan hati kannnn..
Petang tadi dah siap-siap nak buat sup ayam sekali tu ada pulak makhluk Allah yang ebob uchuk acham mencelahhhhhh. Dia request ayam masak tempoyak...........bukan sebab dia pernah makan tapi sebab dia mereka-reka je...sama macam berbuka semalam..elok aku nak goreng sayur Sawi Cina masak sos tiram dia suruh buat asam rebus sawi tu...apakahhhhhh...huhuu.. =_=
Dah la tak pernah dengar orang buat ayam masak tempoyak apatah lagi reti nak membuatnya..so Google je laa..ehh ada la pulak...mungkin bagi aku je lah pelik tapi rupanya bagi orang Pahang benda biasa je..boleh tahan jugak rasa dia..Ebob pun layan je makan...hahahaa!
Resepi ni aku main agak-agak  je kuantiti sebab ayam …

Tips - Sahur Rumah Mertua Bagi Pasangan Baru Kawin.

Assalamualaikum.
Perghh. Berdebar-debar perasaan ni bila Tonjer kata puasa pertama ni kita pegi rumah Mama ok.  Ahaiiii. Sekental-kental menantu perempuan dalam dunia ni, mesti ada goyang sikit bila balik rumah mentua apatah lagi mengenangkan sahur pertama. Hahaaa! Ke aku jer poyos memoyos macam ni? Kah kah kah.
So, sebab 1 Ramadhan negeri Melaka cuti umum, Rabu malam kitorang dah sampai rumah Mama. Malam tu, awal aku masuk tido. Hahaaa! Dibuatnya aku tak terbangun, habis lah reputasi sebagai Menantu Paling Poyo Abad Ini. Heeee. So, ni tips dari aku. Berkesan tau.
1) Kunci jam. Snooze tiap 1 minit. Tak cukup satu jam, jam Tonjer aku pun kunci sekali. Jangan awal-awal sangat. Imsak 5.30, kau bangun pukul 4.45 pagi pun ok.
2) Masak air. Buat teh o panas.
3) Tengok peti ais, tak tahu nak masak apa kan. Paling senang cari telur. Buat telur dadar.
4) Adoiii. Nak masak apa lagi ni. Tak tau kan. Ambik lesung batu, buat sambal ketuk. Ni tak boleh skip part ni. Dengan sedaya tenaga yang ada, …

Selamat Datang Ramadhan.

Image
Assalamualaikum.
InsyaAllah esok, berpuasalah kita umat Islam di Malaysia. Sekejap je masa berlalu. 
Masih ingat lagi kenangan puasa tahun lepas di Pulapol. Merasa lah keluar Pulapol berat 69 kilo. Sekarang..jangan harap. Hahaaa!
Tahun ni pulak, InsyaAllah diberi peluang berpuasa dengan suami. Syukur suami jenis sempoi bak ang bab makan-makan. So cadangan sahur esok ialah roti gardenia. Heeeeee.
Dan percayalah, mulai esok newsfeed FB dan entry-entry di blog akan berkisar tentang juadah berbuka puasa. 
Dalam pada kita gembira, rupanya ada orang yang terdekat dengan kita sedang bersedih nak sambut Ramadhan. Anggaplah ini ujian Allah atas apa juga yang Allah turunkan untuk kita. Setiap musibah yang menimpa adalah kerana Allah nak naikkan darjat kita. Untuk menjadikan kita hambaNya yang lebih baik. InsyaAllah.....
Kepada Ibu yang menangis menunggu kepulangan anak, bersabarlah dan berdoalah..doa seorang ibu itu mustajab..
Kepada Ayah yang memendam perasaan menanggung segala keperitan hidu…

Mandi Palong

Image
Assalamualaikum.
Apa kabar kawan-kawannn..kawan-kawan buat apa kawan-kawannnnnn..Heeee.
Cuti sekolah 2 minggu anak-anak buah datang bertandang ke rumah di Melaka. Mak, Angah dan Kak Uda sekali. Menggelupo la we olls suami isteri mengemas rumah dan buat persediaan seadanya. Hihihiii. 
Aktiviti di Melaka ialah bawak budak-budak tawaf Dataran 1 Malaysia. Dah la diorang pakai baju tido, ada air pancut keluar dari ekor ikan paus kat situ tapi budak-budak ni mampu tengok kanak-kanak lain mandi jer. Hahaaa! Kesudahannya, suami aku beli sebijik bola dan suruh diorang main bola kat padang sampai letih. Dalam kereta otw balik semua tumpas.
Esoknya, upacara Mak menziarah besan dan hari berikutnya ialah mandi pantai Pengkalan Balak. They love it so much! Dapatlah mandi pantai dan study pelajaran sains marin. Budak-budak ni tak pernah mandi pantai sebab tu lah gembira bukan main.
So after that day, they all pun balik rumah Mak...Huhuuu sob sob. Dah la, tak dapat tengok diorang balik sebab pagi ya…

Mencari Bahagia

Image
Assalamualaikum.
Sekian lama rasanya tak meluah perasaan di blog yang sangat sendu ini. Walaupun sendu tapi impaknya tetap ada. Layankan aja. Heee.
Sibuk dengan kerja dan lain-lain urusan dunia kadang-kadang kita lupa janji kita pada Allah. Tapi kalau kita sedar, Allah itu selalu saja 'ketuk kepala' kita untuk sedarkan kita. Lembut dan tak menyakitkan. Lagi lambat kita tersedar. =_='
Janji solat awal waktu, janji tak melawan cakap suami, janji datang kerja awal, janji belanja duit untuk yang perlu dan macam-macam janji. Lagi parah, berjanji dengan syarat Allah tunaikan hajat kita. Sedar tak sedar, Allah tunaikan apa yang kita mintak. Walaupun dalam doa kita yang tergesa-gesa lepas solat. Ada tu, apa yang kita minta dalam hati je terus Allah tunaikan.
Allahuakbar.
Sebenarnya, jika terdetik saja niat kita untuk buat baik dan jalankan hidup dengan cara yang baik-baik saja, itu mungkin tanda Allah 'ketuk' hati kita. Kita patut buka hati dan biarkan Allah 'ketuk…

Laman Seni, Shah Alam

Image
Assalamualaikum.

Lama dah pegi ni. Saja singgah.

Sebenarnya tempat ni lorong belakang kedai je, tapi bila dah sampai sana kita akan rasa seronok sebab kita akan sedaya-upaya buat aksi yang 'in' dengan background.

Seronok tengok anak buah aku enjoy. Kitorang yang lain pun enjoy.















ps - Rindu semua. :)