Posts

Showing posts from October, 2015

Rindu

Assalamualaikum.

Lately ni selalu mimpi arwah Ayah. Yang terkini, mimpi indah.
Mimpi Ayah senyum gembira memangku cucu perempuan.
Gembira.
Terbayang-bayang Ayah ketawa.

Rindu.
Teramat rindu pada lelaki ini.
Yang tak pernah sekalipun membuat hati ni sakit.
Selalu meletakkan egonya sebagai Ayah di tempat yang bawah dalam mendidik aku.

Semoga Ayah gembira di sana.
Semoga kita berjumpa nanti.

Mimpi Buruk

Image
Assalamualaikum.
Orang kata mimpi ni boleh jadi petanda. Sebab itu lah Nabi Yusuf AS Allah beri kelebihan mentafsir mimpi. Tapi kena tengok juga ciri-ciri mimpinya. Kalau dah mimpi di siang hari, tengahari buta, tido senja, memang elok sangatlah mimpi buruk. Tak reti nak bangun ke apa. Heee. Mainan tidur kata orang. Mainan syaitan.
Pagi tadi, lepas Subuh aku mimpi. Pada aku mimpi buruk ah.
Berjumpa dengan orang yang yang aku tak nak jumpa di alam nyata. Hahaaa! 
Apa tu, dendam ke?
Ntahlah. 
Bagi aku, bukan semua benda yang kita elakkan atau tak nak panjang-panjangkan membawa maksud benci atau dendam.
Contoh, orang ni berkali-kali ajak jumpa. Tapi kita seboleh-boleh tak nak.
Ada orang tu, berkali-kali request nak jadi friend kat Facebook. Tapi kita ignore dia. 
Tak dapat kawan di Facebook, dia request nak follow kita di Instagram. Pun kita ignore.
Bukan benci, bukan dendam.
Tapi kita nak jaga hubungan baik yang ada.
Lebih baik macam ni. 
Just like that.
We have nothing to say.
U just l…

Resepi Mee Rebus Mat Ececeh.

Image
Assalamualaikum!

Bertemu lagiiiiiiii. Hihiii. Ni entry tertangguh ni. 
Inspirasi resepi dapat dari blog MasamManis ni tapi me is biasa lah kan. Perderhakaan sikit. Di adaptasi dari mee rebus Haji Wahid yang popular, tapi aku kan golongan so-so aja, takde daging guna lah udang dengan fish ball pengganti daging. 
Bahan ni buat untuk makan dalam 4 orang atau bersamaan 2 orang dua kali makan. Hahaaa! Dapatla dalam seperiuk. Jadi mohon u olls agak-agaklah guna sixth sense masing-masing. Heeee.
Bahan-Bahan Kuah.
Serbuk kari ayam/ikan/daging. Ikutlah. (nanti tambah air jadikan pes) Cili giling Gula melaka. Gula pasir pun boleh. Serai Bawang putih + bawang merah + halia + udang kering. Mesin (mangkuk hijau) Ubi keledek direbus dan dimesin. (mangkuk merah) Tapi sedapnya keledek merah. Aku guna yang putih je. Kalau takde keledek, kentang pun boleh. Taucu dibasuh dan ditapis airnya. Tumbuk.



Cara-caranya.
Tumiskan dengan sedikit minyak serai, cili dan bahan mesin bawang-bawangan tadi. Masukkan pes …

Kacau.

Assalamualaikum.

Entah kenapa kes anak-anak orang asli yang hilang mengganggu fikiran aku akhir-akhir ni. Sedih sungguh tengok keadaan 2 orang anak yang survived. Betapa trauma dan terganggunya hidup diorang mengenangkan kawan-kawan yang mati depan mata, menghidu bau mayat yang busuk, melihat ulat-ulat menghurung badan kawan sepermainan. 
Tak dapat aku bayangkan perasaan takut duduk di dalam hutan yang gelap tak tahu ke mana arah, lapar, dahaga...They just 10 and 11 years old!
Allahu...
Aku cuba bayangkan kalau aku tersesat dalam hutan, sendiri. Aku bagi tau suami aku 'mesti saya akan terbaring je tengok langit..' Suami aku kata 'Cari jalan keluar! Ikut sungai, makan apa yang binatang makan! Jangan nak terbaring ngan menangisssss aja!!' 
Huhuuu. =_=
Itulah beza kanak-kanak dengan kita. Kita yang dewasa mungkin ada ilmu, kemahiran dan bermotivasi tinggi untuk survive. Itupun kalau semangat dan tenaga masih ada. 
Tapi anak yang dua orang ini...dijumpai dalam keadaan keta…

Hari 53

Assalamualaikum! 
Alohaaaaaaa! Wow wow weeee!
Life is quite hectic recently. Juggling between office and personal matters. And my mood is seems stuck in the roller coaster. Yeayyy! And my English is broken.  Like who care? Hahaaaa!
I hope I would write a good news here one fine day. 
Pray for me.
Semoga Allah redha.
:)