Ayah Selalu Ada..

Assalamualaikum..

Hari ini genap sebulan ayah pergi tinggalkan semua..
Bantal ayah, kain pelikat ayah, wheelchair ayah, tongkat kaki tiga ayah..semua ada kat tempat yang sama..

Tiap minggu aku balik, aku akan tido dengan mak, dekat side ayah..aku tau mak terjaga tengah malam dan menangis..aku peluk mak dan kata 'mak rindu ayah ya? takpelah, menangislah..' lagi kuat mak menangis..

Kucing, ayam ayah semua pun berkelakuan baik saja..mesti semua pun nak tinggalkan rumah ni sebab takut kena dera secara mental..ayah saja yang layan kucing2 dan ayam2 dengan sangat berhemah tinggi..mak punya ikan kembung rebus yang harga rm8 sekilo pun ayah bagi kat kucing makan..bila petang ayah akan bising panggil semua kucing.. 'ciki, kera, danny, dan ramai lagi, meh makan biskutttt' (biskut = friskies tumbuk campur nasi panas)..

Lampu suluh atas kepala katil ayah pun masih ada lagi..mak kata ayah suka suluh jam..kenapa ayah suka suluh jam? Sebab ayah sebenarnya tak tido kan? Kenapa ayah tak tido?

Hari tu, Haziq (cucu ayah yang super duper pelakon, manja, suka pau mainan dan gula2 lipstik yang takde faedah dia makan dan buat malu ja makan gula2 tu sebab kau boy, dik..boy!)cakap pada ibu dia..

Haziq : Bu, atok alik..
Ibu Dia : Mana?
Haziq : Lam lik, ngan opah..

Semua benda pun ada kenangan dengan ayah..tak pernah ayah pergi tinggalkan aku selama ini..

Comments

ana said…
jgn biar kenangan mati..kerana dgn kenangan itulah akan mendorong kita mengingati dan sedekahkan sesuatu untuk arwah.
SaRaH NoRDiN said…
betul la kata org...
kalu lah kenangan boleh dibeli ..mst kita sanggup habiskan biarkan berbillion sekalipun..
sbb kenangan tu even sdih or indah ..ia kenangan yg pasti x dpt dilupakan
..nOWa.. said…
kak ana dan sarah - setuju..kenangan akan selalu dalam hati kita..
cik EPAL said…
kenangan itu satu pengalaman :)

Popular posts from this blog

Spa Yang Paling Best Di Shah Alam.

Permata Yang Hilang Dan Kamasutra.

Keajaiban Zikir Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir