Sembahyang Terawih dan Kawin Muda : Ada Kaitan

Assalamualaikum.

Di Selangor, kabarnya surau2 imamkan sembahyang terawih 8 rakaat sahaja. 4 rakaat, tazkirah dan sambung balik 4 rakaat. (Kecuali masjid)
Ada sesetengah kata :

Baguih! Memahami sungguh pemerintah ni. Pemerintah dolu, kojam bongek. Terawih 20 abes kul 10 lebih, esok nak kojer lagi..

Hmmphh..20 rakaat tu tak sesuai zaman nih, dulu Nabi pun buat 8 jer..

Eleh! Berkira ya nak buat ibadat!
Yang aku nampak, impaknya sama juga. Masih juga orang merungut. Tazkirahnya panjang maka sama waktu balik dengan orang yang buat 20 rakaat di masjid.

Kan baik dianjurkan saja 20 rakaat di semua masjid dan surau. Kenapa nak pupuskan amalan yang baik? 8 ke 20 ke, terpulang pada individu. Mana tahu, sampai rakaat yang ke 8 Allah bagi kekuatan terus sambung 20..ni kalau dah dari awal berkira dengan Allah, macam mana. Lagi pun, benda yang baik, dibuat banyak, Insyaallah hitungannya banyak. Kan? Kan? Kan?

Ni satu lagi yang pasal kerajaan Melaka nak bagi kebenaran kawin bawah 18 tahun (lelaki) dan bawah 16 tahun (perempuan). Pertimbangkanlah dari sudut positif. Ini langkah pertama yang patut diberi sokongan. Kedengaran ramai yang bergusar (bergusar?) tentang sejauhmana pasangan muda ini boleh bertanggungjawaban (again?) kepada liabiliti perkahwinan yang akan dijalani. Tetapi siapa pula yang akan bertanggungjawab untuk didik mereka untuk bertanggungjawab ke atas perilaku maksiat dan zina tersebut? Memang! Memang ini soal tanggungjawab jadi harus guna banyak perkataan tanggungjawab di sini. Sekian.

Sila bertanggungjawab di atas pendapat masing2. Ini bukan politik. Ini tentang agama. Tapi, saya bukan ustazah.



**ps - klip ni tak ada kaitan langsung.

Comments

ana said…
tak salah kawen awal klu dh smpi seru...tapi klu kata kawen awal boleh bendung gejala buang bayi, betul ke? dh ada org buat kajian? kesimpulannya, kawen awal boleh...tapi bkn satu langkah nak cegah gejala buang bayi! Ia dua isu yang berbeza...just my 2cents...not even 20... :)
tukang karut said…
yelah!menyesal aku kawen....
klu aku tau kawen ni best,lps tadika trus jer kawen.tkyah nk tggu 24thn.dh rugi bape thn dh?hahahaha!
..nOWa.. said…
Masalah sosial la ni budak2 sekolah lagi yang dah advance. Bila terlanjur, mak apak tak kasi kawen sebab sekolah lagi, jadi depa pandai2 la google apa kaedah nak cegah mengandung. Tapi sebab tak tera gak, benih bercambah juga menjadi bayi...nauzubillah min zalik.

Popular posts from this blog

Spa Yang Paling Best Di Shah Alam.

Permata Yang Hilang Dan Kamasutra.

Keajaiban Zikir Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir