"saya suka bercampur dengan masyarakat" - abang jebon

Assalamualaikum!

Petang semalam, masa setting2 tempat duduk, satu tiket punya posisi sudah lari jauh..
Setelah bincang2 tanpa usul periksa aku sendiri putuskan aku duduk pisah dari orang lain..

Cantikk..aku dapat seat yang berdua2 punya..yang tak cantik, satu mamat sudah cop tempat sebelah tingkap..yang lagi tak cantik kami duduk depan tandas..

###################################################################################

Mamat sebelah pandang arah sana..tak sudi pandang arah aku..aku terpaksa pandang arah sana juga sebab baru boleh nampak view cantik sikit..awan2, kabus2..

Sempat jugak aku jeling2 mamat ni - blazer hitam, suar linen putih, kasut muncung panjang kaler brown..blackberry tak lepas kat tangan..siap pakai sunglasses lagi..hahh! stylo habess..

Aku bila orang lelaki tu tak berapa nak kacak, aku otomatik jadi berani tenung2..kalau dia kacak, aku tiba2 jadi pemalu..

Tiba2, kapten buat formasi henjut..'oh my God!' - aku kata tiba2..ada jugak aku dgr orang belah sana menjerit..ada jugak yang ketawa..

Mamat stylo, rilek abes..macho pulak aku rasa..dia bukak kaca mata hitamnya dan mulakan bicara...

###################################################################################

Flight 2 jam setengah macam sekejap ja rasa..aku dan abang jebon borak macam2..dari hal politik, agama dan kerja..walaupun sampai ke akhirnya aku dapati abang jebon ada lebih kurang 5 profesyen iaitu penceramah, fasilitator BTN, ofis boy, ustaz dan taxi driver..abang jebon pun keliru identiti dia sendiri..masa flight touched down KLIA abang jebon bagi biskut hwa tai dia pada aku..tanda ingatan katanya..

Abang jebon nak cepat, jadi dia mintak nak secure dulu..aku pun bagi laluan..abang jebon turunkan beg polo dia dari tempat luggage..abang jebon dah ready nak turun dulu..penuh gaya..dari hujung rambut sampai hujung kaki..

Abang jebon : i suka naik flight ni..i boleh kenal ramai orang..i suka bercampur dengan masyarakat - abang jebon lempar senyuman manis..

Aku sambut senyumannya dan kata

'I lah masyarakat'..abang jebon buat gaya nak luku kepala aku..aku sempat elak..

Comments

aza azita amru said…
hwa tai biscuit??? hmmm..sungguh bergayaaa..
..nOWa.. said…
haaahaaaa!! aku hargai pemberian ikhlasnya..
sha89 said…
perghh...same la kite...klau dekat dgn mamat2 hensem..automatik jdi malu...adess

tp best la dpt borak2 dgn die kn...siap bg biskut hwa tai lg...hehe...best2!!

:)

nxt time klau jmpe abg2 ensem..mntk la tnda ingtan yg lain...cnthnye no fon ke kn? hehe

*dh lebih2 aku ni~*

Popular posts from this blog

Spa Yang Paling Best Di Shah Alam.

Permata Yang Hilang Dan Kamasutra.

Keajaiban Zikir Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir