Dapur Terbakar #3

Assalamualaikum.

Menu hari ini ala barat la konon tapi di modified dengan sentuhan kampung oleh aku. Apa kabo orang kampung? Heheh.

Memperkenalkan.......

Tadaaaa!!!


Kentang puterrrrr dengan gravy baba black hot chili pepperrr

Apaaa? Nampak tak sedappp? Tak sedap, sudah! Jangan mintak, boleh blah. Haha.

Comments

azza said…
nak jugak....
biskut said…
nak komen lha nih..:)

banyak sangat black chili pepper tuh nora..banjir tuh..kena kurangkan lagi.
..nOWa.. said…
azza- nak sikit? heeheh

encek biskut - cam tau2 jer.. ;p
MY HEART said…
nak resipi boleh??


salam kenal ^_^
..nOWa.. said…
avelyn - resepi ni amik kat myresepi.com, ada banyak tapi buat ikut apa barang yg ada kat dapur jer.
kentang dibuang kulit pastu potong dan rebus. masuk garam sikit masa rebus. bila dah empuk lenyek, jangan dimesin. katanya nanti tak jadi kalau mesin. lepas tu tuang susu full cream (kotak atau botol) dalam periuk lain dan panaskan. letak buttercup sikit dalam susu tu. bila dah panas campur dalam kentang dan gaul sebati.

untuk gravy, i buat ala kampung. potong dadu bawang besar dan cincang halus bawang putih. tumis dalam sikit minyak. pastu amik kicap dan campurkan dengan air kicap tu jadi air kicap masuk dalam bahan tumis. bubuh kiub ayam, bubuh lada hitam yang ditumbuk. dah masak semua baru letak air tepung jagung untuk pekatkan. dah siap.

kuantiti bahan = secukup rasa. hihii. coba jangan tak coba!
biskut said…
nora memang takde shoutbox ek...

mana entry baru,dah lama sangat dah tuh.jangan lambat sangat cari idea okay...

tanx utk komentarnya deh..hehe
ana said…
apa lagi...kongsi arrr resepi!
..nOWa.. said…
sayrah - saja tanya..pernah ke situ sekali.. :)

kak ana - ala, segan kot dengan kak ana..u lagi terbaik punya dapo!

encek biskut - hahahaa!! ilham otw..tapi dia duk ikut jalan bengkang bengkok, akan sampai tapi mungkin lambat sikit..hihii. Shoutbox? Akan dipertimbangkan.. :)
..nOWa.. said…
PKH - kenapa ko tak nak kentang? Kenapa? Penat aku lenyek, tak kira amik jugak kentang. Amik!
hamzah ian said…
perghh.. nmpk sedap..

Popular Posts